Resuming podcast

11 de Juny de 2025 a les 8:00

Eixarcolant impulsa la biodiversitat i diversificació de cultius de secà a la Serra de Bellmunt-Almenara

Compartir

El Col·lectiu Eixarcolant està impulsant diferents accions per tal de millorar els hàbitats i la biodiversitat de l’espai natural protegit de Bellmunt-Almenara mitjançant la diversificació dels cultius amb plantes silvestres comestibles i fruiters tradicionals de secà.

Aquest projecte està finançat pel Fons de Patrimoni Natural (Generalitat de Catalunya i compta amb el suport dels ajuntaments de la zona (Agramunt, Montclar d’Urgell -Agramunt-, Bellcaire, Bellmunt, Castellserà, Cubells, La Sentiu, Montgai, Penelles, Preixens, Les Ventoses -Preixens-, i Tornabous) i del grup LEADER Espais Naturals de Ponent.

Més d’un 83% del parc està ocupat per conreus extensius de secà, majoritàriament ordi i blat, gestionats de forma convencional i sense conreu de cobertura durant l’estiu, per tant, la productivitat i rendibilitat econòmica és molt baixa degut a les condicions climàtiques, edàfiques (un sòl poc profund i amb presència de guixos en determinats punts) i a la sobrepoblació de conills.

L’objectiu del projecte és millorar els hàbitats i la biodiversitat. Per aquest motiu, recentment s'ha començat a implementar el cultiu en extensiu de roella, fonoll i botja, espècies silvestres comestibles que ja creixen de forma espontània a la zona. Alhora que els marges es renaturalitzen amb fruiters tradicionals de secà, molt adaptats a les condicions locals i que a més a més poden donar lloc a productes amb valor de mercat.

Amb tot plegat, es vol donar valor als usos d’aquestes espècies i a la possible rendibilitat que poden tenir per a la pagesia, ja que les silvestres seleccionades tenen un valor en el mercat pel que fa a l'alimentació humana.

Per tal de donar a conèixer el projecte, el passat divendres 23 de maig, es va realitzar una caminada circular per l’entorn del Pilar d’Almenara, a Agramunt, explicant les diferents fases en les que es troben les diferents actuacions.

Durant la passejada, es van poder observar diferents camps de cultiu de roella en plena floració i, al finalitzar, els participants van degustar un tastet amb productes elaborats amb espècies silvestres comestibles.