9 de Octubre de 2024 a les 8:00
L’empresa Torrons Vicens organitza, durant la 35a Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, el primer Campionat Nacional de Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco’, una competició pensada per tal de fomentar la creativitat en el món del torró d’alta qualitat. Es tracta, a més, d’una acció que s’ha impulsat per tal d’homenatjar la figura d’Àngel Velasco. El seu fill i actual propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, indica que des de l’empresa estan emocionats per fer aquest campionat, que mostrarà, a la Fira, les cinc propostes finalistes: “Vam fer una primera preselecció amb 16 torrons i d’aquests, n’hem escollit 5. Crec que els 5 seleccionats són de grans professionals de tot el país que hi ha volgut estar i participar-hi i crec que serà alguna cosa molt divertida i novedosa per la fira”.
Al campionat només han pogut participar professionals de la pastisseria i un jurat qualificat premiarà la millor recepta elaborada amb ingredients creatius de qualitat suprema. El certamen entregarà tres premis: un primer premi dotat amb 5.000 euros; un segon premi de 3.000 euros; i un tercer premi de 1.000 euros. Torrons Vicens es compromet a donar a conèixer la recepta guanyadora i a comercialitzar-la.
Els finalistes són Noelia Canto, mestra pastissera de la Postrería de Noe (Lugo); Marcos Días, gerent de la pastisseria Rossana (Tarragona); Eric Ortuño, mestre pastisser de L’Atelier (Barcelona); Jordi Grau, xef executiu de l'Hotel Hermitage Resort & Spa (Barcelona); i Arnau Triola, cap de pastisseria del Castell de Perellada Restaurant (Girona).
A la primera fase de selecció es van presentar més de 50 propostes de Madrid, Toledo, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Alacant, Múrcia, La Coruña, Lugo i Sevilla.
Per garantir la imparcialitat i l’elecció objectiva del millor torró, el jurat de l'última fase provarà els cinc torrons finalistes en un tast cec que se celebrarà el 12 d'octubre a les 12:30 hores a la fira.
El jurat estarà format pel propietari de Torrons Vicens, Ángel Velasco (fill); el prestigiós xef pastisser Albert Adrià; el crític gastronòmic José Carlos Capel; la xef Lucía Freitas; el xef pastisser Jordi Bordas; i el divulgador gastronòmic Jonathan Armengol.
A part d’aquest campionat, Torrons Vicens presentarà diferents novetats a la Fira. Per una part, presentarà l’ampliació de la línia Sinergia amb tres cuiners de primera línia com Quique Dacosta, qui porta al món del torró la seva cuina basada en l’arròs i els sabors mediterranis amb el Torró de Pi, i el Torró d’Arròs i Safrà; Àngel León, qui està considerat el xef del mar, qui presenta una línia de treball basada en el Torró de Plàncton i el Torró de Llimona Marroquina, basat en l’herència culinària d ela gastronomia andalusí; i finalment, amb Jordi Roca, mestre pastisser de Can Roca, qui presentarà una línia basada en els postres del restaurant, com el Torró Làctic, el de Poma de Fira o el de galeta de Gingebre.
Juntament amb Albert Adrià, la novetat d’aquest any que presenta Torrons Vicens és un nou concepte de com menjar neules, ja que presenten un estoig amb neules i diferents cremes de torró perquè es pugui anar tastant i provant les diferents combinacions.
Una tercera novetat és la col·laboració amb Medoly, per tal de crear un torró de crema catalana.
En l’àmbit de la xocolata, també es presenta una col·laboració amb Baileys.
Finalment, per aquesta Fira del Torró, Torrons Vicens també presentarà la nova línia de polvorons, amb més percentatge de fruit sec i que presentarà amb sabors com el polvoró d’ametlla, el de mantega o el de festucs.