dijous, 5 de maig 2016

Les viles medievals de l'Urgell, a l'Aula d'Extensió Universitària

Les viles medievals de l'Urgell, a l'Aula d'Extensió Universitària
L'Aula d'Extensió Universitària va acollir ahir la xerrada 'L'art de subsistir i sobreviure a les viles medievals de l'Urgell'. La historiadora i arqueòloga, Montse Perez va recórrer al passat per explicar el naixement i la formació de les viles medievals de l'Urgell, i com es conserven aquestes avui en dia. Montse Perez explica el que és més desconegut sobre la història de les viles medievals: "Sabem la gran història, els grans reis, els grans contes, els grans senyors, però a vegades solapem una mica lo que és la part més particular, personal, quotidiana, la vida a vida de tots ells. Els nostres avantpassats van viure, van créixer, dintre d'un territori en el que van deixar una petjada a nivell de contingut i d'evolució històrica".

Montse Perez, explica quin és el prototip del Pilar d'Almenara: "El Pilar d'Almenara és el prototip de castell de frontera. Si som fills o estem en territori de frontera, perquè estem en terra de frontera quan ens definim nosaltres mateixos, jo sóc segarrenca. Els urgellencs també ho han de fer exactament igual. Som terra de frontera a la qual hi hauran molts elements militars dels quals la defensa del territori és vital. El prototip de castell de frontera o defensiu és el Pilar d'Almenara. Torre defensiva, situada en una zona aturonada que controlava tot el que és el territori, que era subsidiària del castell d'Agramunt, i alhora protegida per la torre de Castellnou d'Ossó".

En la xerrada també es va donar a conèixer els elements que expliquen la subsistència en les viles medievals: l'aigua, els magatzems, els sistemes de conservació dels aliments i l'envasat al buit.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

2°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 100%
vent: 0km/h C

 • 10°C
  DT.
 • 11°C
  DC.
 • 10°C
  DJ.
 • 10°C
  DV.
 • 11°C
  DS.

En directe

Els Informatius