dilluns, 13 novembre 2017

El Ple aprova les ordenances pel 2018 amb l'apujada segons l'IPC en la majoria de taxes

El Ple aprova les ordenances pel 2018 amb l'apujada segons l'IPC en la majoria de taxes

L'Ajuntament d'Agramunt va aprovar, en el darrer ple municipal i amb els vots favorables d'Acord d'Esquerra i els vots en contra de CiU, les noves taxes per a l'exercici 2018. En línies generals, el consistori ha incrementat les taxes en funció de l'increment de l'IPC anual, que és del 2,1 per cent. A part, també s'han congelat algunes taxes. No obstant, pel que fa a la taxa per la recollida d'escombraries, val a dir que sofrirà un increment superior al de l'IPC, una pujada que respon a la necessitat de reduir el dèficit del servei. L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, indica que tal i com marca la llei d'estabilitat, s'ha de pal•liar el dèficit d'aquest servei: "Tal i com marca la llei d'estabilitat, se'ns demana que els serveis, en la mesura del possible, s'autofinancin. En aquest cas, un cop fet el balanç econòmic del servei, veiem que tenim un dèficit important i per tant això ens obliga a fer un increment per sobre de l'IPC. Amb aquest increment del 8 per cent, no obstant, no cobrim ni de bon tros el dèficit d'aquest servei però és un pas més per intentar equilibrar-lo. Per altra banda hem de tenir en compte que aquest servei s'ha de replantejar".

Així doncs, en el servei d'escombraries, els ingressos obtinguts a través dels rebuts ascendeixen a 241.000 euros, mentre que les despeses pugen 278.000 euros". Per poder equilibrar el servei caldria un increment del 16 per cent però l'equip de govern ho considera excessiu i planteja un assoliment de l'equilibri de forma gradual. 

En aquest sentit, el portaveu de CIU va informar que votarien en contra de les ordenances per al proper exercici perquè no havien tingut temps suficient per valorar-ho: "Nosaltres ens hem oposat a aquesta pujada perquè quan es toca la butxaca del ciutadà hem de vigilar molt per veure si es pot trobar alguna altra solució al dèficit que diuen que té el servei. Per trobar aquesta solució, si volen el nostre vot favorable, ens haurem d'assentar i mirar a veure com ho podem fer. Potser ells ja fan tot el possible però potser nosaltres trobem una altra via per a que no hi hagi aquesta pujada tan gran en dos anys. És per això que hem votat en contra. Pensem que amb el poc temps que vam parlar d'aquest tema, en cinc minuts, no es pot resoldre un tema tant important com és la pujada de les escombraries".

D'altra banda, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va convidar a tots els regidors a fer una profunda reflexió pel que fa al servei de recollida d'escombraries tenint en compte que l'únic marge que li queda a l'Ajuntament per a reduir els costos és millorar el percentatge de recollida selectiva i que, en aquest sentit, està comprovat que amb el sistema actual el topall al qual es pot arribar és al 40 per cent que ja s'està complint. 

Per aquest motiu, Solé va informar que s'està duent a terme un estudi de viabilitat econòmica per a valorar altres sistemes de recollida selectiva que millorarien de forma important el reciclatge i reduirien la factura d'aquest servei. Solé també va destacar que el més òptim per a tots és fer aquest plantejament a nivell de comarca però que, tot i haver presentat la proposta en diferents consells d'alcaldes, a dia d'avui des del Consell Comarcal de l'Urgell no s'ha rebut cap resposta concreta.

Cal recordar que Agramunt duu a terme la recollida a través de l'empresa UrgellNet i que el cost de la deposició de l'RSU (contenidor verd) va en funció de les tones i que el seu cost unitari cada cop és més elevat. 

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

20°C

poc ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 60%
vent: 5km/h E

 • 35°C
  DJ
 • 36°C
  DV
 • 33°C
  DS
 • 33°C
  DG
 • 33°C
  DL

Els Informatius

SUBSCRIU-TE A L'E-BUTLLETÍ

Rep l'e-Butlletí cada dia al teu correu, de forma gratuïta, i estigues al dia del que passa al teu voltant.
Subscriu-te

Vídeo destacat