dijous, 13 desembre 2018

Presenten el llibre sobre les troballes arqueològiques del casc antic d'Agramunt

Presenten el llibre sobre les troballes arqueològiques del casc antic d'Agramunt

L'equip d'arqueòlegs que van fer el seguiment arqueològic de les obres realitzades durant els anys 2014 i 2015 al casc antic d'Agramunt presentaran, aquest proper dissabte, el llibre on queden recollides totes aquestes troballes arqueològiques. Editat juntament amb l'Ajuntament d'Agramunt, aquest llibre recull tots els treballs fets en aquesta zona amb la doble finalitat de difusió i de consulta, sumant-se d'aquesta manera a la col·lecció de publicacions sobre la història i el patrimoni d'Agramunt, a cavall entre el rigor científic i un format a partir del qual tothom en pugui gaudir. 

La base d'aquest llibre és la memòria de les intervencions arqueològiques que es van dur a terme no només a la Plaça de l'Església, Carrer Sió i Carrer Sant Joan, sinó també arran de l'obertura de la Cisterna de l'antic convent de franciscans. L'arqueòleg Òscar Escala, d'Iltrirta Arqueologia, indica que la publicació pretén ser no només un llibre amb contingut històric sinó un treball sobre l'arqueologia i, concretament, sobre l'aplicació d'aquesta disciplina a una intervenció concreta, en aquest cas, a Agramunt: "El llibre no és un llibre sobre la història del poble, ja que se centra en l'arqueologia, tot i que també hi ha història perquè hem de contextualitzar les troballes que hem fet".

El resultat final, per tant, intenta apartar-se dels informes tècnics específics ja que des de l'Ajuntament d'Agramunt i, concretament des de la Regidoria de Cultura, es pretén preservar el patrimoni cultural i arquitectònic d'Agramunt i ajudar a entendre millor el passat de la vila.

El llibre està estructurat en dues parts. Una primera part inclou una breu introducció sobre el patrimoni d'Agramunt així com l'explicació de la metodologia que s'empra habitualment en les intervencions arqueològiques i una aproximació als estudis antropològics. En la segona part s'exposen els detalls concrets de les intervencions arqueològiques realitzades tant al centre històric com al Parc del Convent, amb una valoració de resultats finals.

La producció i edició dels 300 exemplars que s'han fet del llibre ha tingut un cost de 3.136,64 euros, dels quals l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, dins la línia d'ajuts per a publicacions d'interès local i comarcal de l'any 2016, n'ha aportat 1.456,80 euros. 

L'acte de presentació es farà el proper dissabte 15 a les 19.00 h a la sala de plens de l'Ajuntament. La presentació anirà a càrrec de Josep Gallart, arqueòleg territorial del Departament de Cultura a Lleida, de l'equip d'arqueòlegs que van fer les excavacions al centre històric, de l'alcalde d'Agramunt Bernat Solé i de la regidora de l'àrea de cultura Dolors Ricart. El llibre es podrà comprar a l'Oficina de Turisme a un preu de 10 euros. 

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

7°C


prob. precipitació: 0%
humitat: 95%
vent: 0km/h C

 • 17°C
  DL
 • 17°C
  DT
 • 20°C
  DC
 • 20°C
  DJ
 • 20°C
  DV

En directe

Els Informatius