dijous, 10 gener 2019

Tradi-Sió presentarà aquest 2019 la nova parella de gegants d'Agramunt

Tradi-Sió presentarà aquest 2019 la nova parella de gegants d'Agramunt

L'entitat Tradi-Sió ha aconseguit el finançament per tal d'impulsar la recuperació dels vells gegants d'Agramunt, desapareguts a la segona dècada del segle XX i dels quals se'n té constància gràcies a un gravat editat al Costumari Català d'Amades que data del 1908. L'entitat va impulsar, a finals del 2018, un verkami per construir, en primer lloc, el Rei de Tremissèn, amb el que ha pogut aconseguir la xifra de 4.185 euros que s'havia fixat per assolir el repte. El president de Tradi-Sió, Joan Pedrós, indica que en total, en aquesta fase de finançament, hi ha col·laborat 50 mecenes: "Hem de dir que hi ha 50 mecenes que ens han aportat el total de 4.185 euros, fet que vol dir que de mitjana, cada mecenes ha aportat 80 euros, una xifra molt alta perquè cal recordar que hi havia recompenses de 15, 20, 35, 50, 100, 150 euros i una opció de 400 i de 500 euros, que era les que ens ajudaven a completar el verkami".

Per altra part, el passat 27 de desembre l'Ajuntament d'Agramunt va aprovar, en ple municipal, els pressupostos municipals pel 2019, on s'hi ha destinat una partida de 7.000 euros per tal de fer possible la creació de la Delfina, la geganta  que acompanya el Rei de Tremissèn i que dóna sentit a la llegenda de La Roca de la Delfina, que també es vol recuperar juntament amb els dos gegants. Segons l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, "des de l'Ajuntament apostem per a la preservació i impuls de la imatgeria popular, tal com ja es va fer amb els projecte dels Caparrons i amb la construcció del capgros de Guinovart, i ara hem treballat per incorporar a aquest patrimoni una nova parella de gegants que són una recreació dels vells gegants d'Agramunt del 1908".

Pedrós indica que als diners del verkami, s'hi sumarà també els diners que l'entitat va poder generar amb la barra de Cap d'Any i també el que la ciutadania ha dipositat a les guardioles que es van habilitar en diferents comerços de la vila per aquest fi aconseguint, d'aquesta forma, els diners necessaris per la seva construcció. La construcció del gegant anirà a càrrec de l'estudi de maquetisme l'Esfera de Carles Teixidó de Bellpuig i es preveu que a la propera mostra de gegants d'Agramunt, ja es podrà presentar el Rei de Tremissèn: "Sabem que tindrem la parella per aquest any. Pel que fa al gegant, ja estava previst que si aconseguíem el verkami, el presentaríem l'1 de juny, que és quan farem la quarta mostra de gegants Vila d'Agramunt. Aquest dia només presentarem el Rei i no farem el seu ball perquè faltarà la seva parella".

Pel que fa a la Delfina, es preveu que es pugui presentar durant la Festa Major d'Agramunt.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

29°C

poc ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 65%
vent: 10km/h SO

 • 36°C
  DL
 • 32°C
  DT
 • 34°C
  DC
 • 35°C
  DJ
 • 37°C
  DV

En directe

Els Informatius