dijous, 17 de gener 2019

Impulsen un pla de xoc per lluitar contra l'estigma en salut mental a l'Urgell i la Segarra

Impulsen un pla de xoc per lluitar contra l'estigma en salut mental a l'Urgell i la Segarra

La Taula de Salut Mental de l'Urgell i la Segarra, formada per 17 representants d'entitats i administracions públiques que treballen de manera específica en el camp de la Salut Mental, impulsa, per aquest 2019, un Pla Local Antiestigma que té com a objectiu lluitar contra la discriminació de les persones amb alguna problemàtica de salut mental de l'Urgell i la Segarra. Marta Burguell, responsable de la Federació Catalana de Salut Mental Terres de Lleida, indica que aquest pla està motivat, entre altres, per les xifres que mostren que les persones amb un diagnòstic en salut mental, sofreixen també l'estigma social: "Tenim xifres força preocupants com per exemple que el 80 per cent dels catalans que tenen un diagnòstic en salut mental, manifesten que en algun moment de la seva vida han patit algun tipus de discriminació per tenir un diagnòstic; o que el 82 per cent diuen haver amagat el seu trastorn".

En el cas de l'Urgell i la Segarra, s'ha fet una primera fase de diagnosi durant el 2018 amb enquestes a 273 persones de les que es desprenen que un 53 per cent dels enquestat han treballat amb persones amb alguna malaltia mental i que el 62 per cent hi ha tingut amistat, tot i que a la pregunta de si estarien disposats a viure amb una persona amb un problema de salut mental, la resposta és negativa en el 70 per cent dels enquestats. L'enquesta també recull dades sobre la discriminació viscuda per part de persones amb algun tipus de trastorn mental. La conclusió més significativa és que la majoria d'aquestes persones manifesta haver deixat de fer coses o relacionar-se amb gent a causa de l'estigma i discriminació per la seva malaltia. 

Per a poder elaborar el Pla Local Antiestigma, la Taula ha comptat amb l'acompanyament de l'entitat Obertament, una aliança catalana de lluita contra l'estigma. Burguell indica que serà durant aquest 2019 quan es desenvoluparà el pla amb diferents línies estratègiques. La més important, serà empoderar a les persones amb un diagnòstic en salut mental per a que puguin fer front a l'estigma social: "Poder apoderar la primera persona. Al final, el que creiem que és molt important és que sigui la pròpia persona amb un diagnòstic en salut mental la que pugui dur a terme aquesta lluita contra l'estigma, sempre amb la formació i acompanyament necessaris".

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

8°C


prob. precipitació: 0%
humitat: 65%
vent: 0km/h C

 • 24°C
  DV.
 • 23°C
  DS.
 • 22°C
  DG.
 • 21°C
  DL.
 • 21°C
  DT.

En directe

Els Informatius