divendres, 21 juny 2019

Vicent Loscos, a l'homenatge a les persones que treballen per posar en valor la pedra seca

Vicent Loscos, a l'homenatge a les persones que treballen per posar en valor la pedra seca

L'agramuntí Vicent Loscos ha participat, aquest mes de juny, a l'acte de celebració de la inscripció de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, acordada el 28 de novembre passat. L'acte, que ha tingut lloc al paratge de l'Obaga de l'Agneta de Manresa, també ha estat un homenatge a totes les persones que al llarg dels segles han bastit aquest tipus de paisatge i també a les que actualment treballen per valorar-lo i continuar fent-lo possible. Presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, es va homenatjar a set precursors de la posada en valor de la pedra seca al nostre país: Ramon Artigas Ibáñez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Jaume Plans Maestra, Fèlix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d'Areny-Plandolit i Josep Maria Soler Bonet. També s'ha realitzat una reconstrucció d'un marge de pedra seca. En el cas de Loscos, qui durant 15 anys va ser president de l'Associació Amics de l'Arquitectura Popular, va col·laborar a l'acte llegint un text dedicat a un dels homenatjats, Fèlix Martín.

La candidatura internacional "L'art de la pedra seca: coneixements i tècniques", va ser inclosa pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La candidatura havia estat presentada per 8 estats europeus: Croàcia, Xipre, França, Grècia, Espanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.

Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país. Actualment, hi ha més de 19.000 construccions de pedra seca inventariades a Catalunya, segons l'inventari de Wikipedra que coordina l'Observatori del Paisatge.

D'altra banda, l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya té inventariats més de 7.000 elements d'arquitectura tradicional, bona part dels quals, tot i que no es poden quantificar exactament, són construccions de pedra seca.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

27°C

poc ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 30%
vent: 15km/h NE

 • 32°C
  DC
 • 33°C
  DJ
 • 32°C
  DV
 • 34°C
  DS
 • 31°C
  DG

En directe

Els Informatius