dimecres, 28 agost 2019

La presentació de la Delfina i el Ball de Valencians de Tarragona, dues de les novetats culturals d'aquesta Festa Major

La presentació de la Delfina i el Ball de Valencians de Tarragona, dues de les novetats culturals d'aquesta Festa Major

La presentació de la geganta de la Delfina i l'actuació del Ball de Valencians de Tarragona seran dues de les novetats culturals de la Festa Major d'Agramunt. La presentació de la geganta de la Delfina tindrà lloc el divendres a la tarda, després de la Dansa dels Caparrons i de la Ballada popular de la Dansa dels Canuts. La presentació d'aquest divendres completarà el projecte iniciat per l'entitat Tradi-Sió per tal de reintroduir els dos gegants agramuntins, dels quals se'n té constància en un gravat del s.XIX. La nova geganta, construïda als tallers de Carles Teixidó de Bellpuig i finançada íntegrament per l'Ajuntament d'Agramunt, donarà personalitat a la protagonista d'una de les llegendes més representatives d'Agramunt. El projecte ha comptat amb la col·laboració de l'entitat Tradisió i de l'Associació de Dones l'Esbarjo, així com de diverses modistes a títol personal.

Ja de cara al dissabte, tindrà lloc la tradicional exhibició castellera, que aquest any comptarà amb els Castellers de Lleida i amb els Torraires de Montblanc.

Finalment, Tradi-Sió organitza, el diumenge, una diada plena d'activitats relacionades amb la cultura popular i que comptarà, com a colla convidada, amb el Ball de Valencians de Tarragona, que faran l'ofrena a la Verge dels Socós a la missa de les 12.00 h; també faran el ball complet a la sortida de l'església i, a la tarda, participaran al seguici popular de Festa Major i a Los Balls del Poble. El president de Tradi-Sió, Joan Pedrós, explica que moltes teories apunten que aquest Ball de Valencians és un dels precedents dels castells actuals: "Té una característica que és la que determina aquest embrionatge, com és el fet que, dels quadres que fan de dansa, el darrer quadre, és una torreta humana. En els documents que s'han trobat, sempre es parla d'una torreta humana de quatre, més tres, més ú, amb quatre persones a sota, tres a sobre i un que fa la figura a dalt".

A part del Ball de Valencians, al seguici popular també es podrà veure diferents representacions d'imatgeria festiva, balls populars i gegants.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

27°C

cel serè
prob. precipitació: 5%
humitat: 15%
vent: 10km/h S

 • 30°C
  DS
 • 34°C
  DG
 • 35°C
  DL
 • 33°C
  DT
 • 34°C
  DC

En directe

Els Informatius