dijous, 19 setembre 2019

Sis nous túmuls, descoberts en la última campanya arqueològica a la Necròpolis d'Almenara

Sis nous túmuls, descoberts en la última campanya arqueològica a la Necròpolis d'Almenara

Un cop acabada la cinquena campanya arqueològica que s'ha dut a terme aquest mes de setembre a la Necròpolis tumular pre-ibèrica d'Almenara, l'equip d'arqueòlegs d'Iltirta Arqueologia ha localitzat un total de sis noves estructures, situades entre els dos nous fronts oberts, un cap al nord del jaciment i un altre cap a l'oest. El descobriment d'aquests nous túmuls eleva fins a la quarantena el nombre total d'estructures localitzades, de les quals, una trentena ja han sigut excavades i una vintena, també restaurades. L'arqueòleg d'Iltirta Arqueologia, Òscar Escala, indica que s'ha localitzat una nova urna funerària, que se suma a la ja trobada anteriorment: "N'hi ha de diverses mides, n'hi ha algunes que tenen entre 10 i 15 centímetres fins a algunes d'un pam. En principi, el que sembla que hi haurà són les restes humanes cremades, que passen per un ritual per triturar-les i posen part d'aquestes restes a l'interior. Potser pot sortir algun fragment de metall, però pel que sabem fins ara, sembla que no".

Ara, l'equip d'arqueòlegs farà diverses proves a les urnes per saber què hi ha dins i tenir més informació sobre el ritus funerari dels pobladors de la Serra d'Almenara durant la primera edat del ferro (s. VIII a. C).

Tots els descobriments que s'estan fent en aquest jaciment s'exposaran a la Tribuna d'Arqueologia que organitza el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura el proper mes de desembre, en una exposició en la que s'explicarà tots els descobriments que s'està fent en aquest tipus de jaciment: "Aquest és un jaciment de túmuls plans que és bastant característic d'aquesta zona del Segre. N'hi ha de més grans però aquest és un dels pocs que s'està excavant actualment. A la zona de Lleida s'està excavant aquest i aquest any la Universitat de Lleida n'està excavant un altre. Són jaciments que als anys 60 es van excavar bastant però que ara no s'estan excavant".

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

20°C


prob. precipitació: 45%
humitat: 65%
vent: 0km/h C

 • 28°C
  DC
 • 24°C
  DJ
 • 25°C
  DV
 • 28°C
  DS
 • 26°C
  DG

En directe

Els Informatius