dijous, 12 desembre 2019

'La frustració de l'esperança', l'exposició que mostra, a Lleida, com va ser la Guerra Civil a Agramunt

'La frustració de l'esperança', l'exposició que mostra, a Lleida, com va ser la Guerra Civil a Agramunt

L'Ajuntament d'Agramunt amb la col·laboració de la Revista Sió i la Diputació de Lleida, a través de la Fundació Privada de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, ha creat la exposició ‘La frustració de l'esperança. La Guerra Civil a Agramunt'. Es tracta d'una mostra formada per 14 plafons que expliquen com es va viure la Guerra Civil a Agramunt en tres etapes: la república/preguerra, la guerra i la postguerra.

L'exposició fa un repàs cronològic amb imatges dels anys 30: des de la proclamació de la República fins als primers anys de la postguerra, posant especial èmfasi al què va passar a Agramunt durant el conflicte. La base de la mostra és el llibre La frustració de l'esperança. La Guerra Civil a Agramunt, editat per la Revista Sió l'any 2014, en el qual els autors van fer una intensa feina de documentació i recuperació de fotografies de l'època. Un dels seus autors, l'historiador agramuntí Ramon Bernaus, ha estat la persona encarregada de la redacció dels textos i la selecció de fotografies que es mostren en aquesta exposició.

Per complementar la mostra, la Fundació Privada Guillem Viladot i la Fundació Privada Espai Guinovart han cedit obres dels artistes agramuntins Viladot i Guinovart, que eren uns nens durant els bombardeigs d'Agramunt, i que ajuden a contextualitzar encara més l'època en la què s'emmarca l'exposició.  D'altra banda, també s'ha inclòs dins la mostra el documental Les Veus de Riella, elaborat pel Col·lectiu Fem Memòria que recull el testimoni d'una vintena de persones d'Agramunt que van participar o ser testimonis de la Guerra Civil. 

La mostra en aquests moments està instal·lada a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida. Posteriorment, es presentarà a Agramunt, ja que està dissenyada perquè pugui ser exposada en qualsevol espai.

L'acte d'inauguració de la mostra tindrà lloc aquest divendres 13 de desembre a les 19.00h a l'IEI. L'acte comptarà amb la col·laboració del Grup Escènic Agramuntí, que farà una petita recreació dels bombardejos a Agramunt. Es tracta d'un extracte de la representació que van fer a Agramunt amb motiu del 80è aniversari dels bombardejos de la Guerra Civil.

Des de l'Ajuntament d'Agramunt s'ha organitzat una sortida amb autocar per assistir a la inauguració. La mostra es podrà veure a Lleida del 13 de desembre i el 9 de febrer.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

27°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 45%
vent: 5km/h E

 • 33°C
  DG
 • 31°C
  DL
 • 32°C
  DT
 • 33°C
  DC
 • 37°C
  DJ

En directe

Els Informatius