divendres, 22 maig 2020

El laboratori de l'Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer

El laboratori de l'Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer

El laboratori de Microbiologia Clínica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el laboratori públic de referència per a proves diagnòstiques PCR de Covid-19 de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran. El laboratori dona servei les 24h tots els dies de l'any, fet que ha resultat clau en la resposta a l'actual pandèmia.

Des de fa anys, el laboratori de Microbiologia Molecular de l'Arnau detecta diversos tipus de coronavirus que causen malalties respiratòries. Des del febrer d'enguany, a més, també el SARS-CoV-2. Al laboratori s'han efectuat més de 12.000 proves de PCR de pacients, professionals sanitaris i residents de centres sociosanitaris i d'altres institucions.

Fins ara, la prova més sensible i específica per a detectar la presència delaCovid-19és la PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa). És una prova que es fa servir en microbiologia per a detectar diferents tipus de microorganismes com bacteris, virus, fongs o paràsits i que s'utilitza de manera habitual des de fa més de 25 anys al laboratori de Microbiologia de l'Arnau.

La capacitat del laboratori per a la realització de proves PCR s'ha anat adaptant a les necessitats assistencials de la pandèmia i actualment és de 600 determinacions/dia, amb previsió d'arribar a les 1000 PCRs/dia en les properes setmanes.

Durant el mes de març, més del 60 per cent de les proves tenien un resultat positiu, a finals d'abril eren menys del 20 per cent i actualment només el 6 per cent de les proves PCR efectuades la darrera setmana són positives. 

Mercè Ibarz, cap del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, explica que "la qualitat de la mostra és fonamental per a l'obtenció d'un bon resultat, com en qualsevol mostra per anàlisi clínic, d'aquí la insistència en els aspectes de presa de mostra, condicions de transport  i logística que es fa des del laboratori. La distribució, preparació i inactivació de les mostres, la traçabilitat del procés i la seva validació, la protecció de dades i la bioseguretat del personal per treballar amb mostres infeccioses són alguns dels criteris necessaris perquè el laboratori de microbiologia estigui acreditat per a la realització d'aquest tipus de proves".

Mercè Garcia, cap de Secció de Microbiologia, explica que al laboratori de Microbiologia de l'HUAV es disposa de dos tipus de proves de PCR. Pe runa part, la de tipus convencional, que tarda unes quantes hores, és una tècnica complexa que requereix expertesa tècnica i una sèrie de diferents reactius.

Per altra part, hi ha la prova urgent, reservada a pacients d'urgències i ingressats. Un cop la mostra ha estat identificada i la seva qualitat verificada al laboratori, es tarda 60minuts en obtenir el resultat. No necessita personal tan especialitzat i és la idònia per a instaurar les 24 h els 7 dies de la setmana. Al laboratori de microbiologia de l'Arnau de Vilanova ja es tenia experiència en la realització d'aquesta tècnica des de fa temps per al diagnòstic ràpid de la grip.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

13°C

poc ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 50%
vent: 10km/h O

 • 19°C
  DC
 • 19°C
  DJ
 • 21°C
  DV
 • 22°C
  DS
 • 21°C
  DG

En directe

Els Informatius