dimecres, 9 setembre 2020

La planta de compostatge de l'Urgell va vendre més de 3000 tones de compost durant el 2019

La planta de compostatge de l'Urgell va vendre més de 3000 tones de compost durant el 2019

La planta de compostatge de l'Urgell, gestionada pel Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l'Urgell, que processa la fracció orgànica de la recollida selectiva de les comarques de l'Urgell, la Segarra i la Noguera, va vendre 3.047 tones de compost durant l'anualitat del 2019.

Durant el 2019, a l'Urgell es va separar 1.942 tones de fracció orgànica. Això vol dir que actualment només s'estant separant aproximadament un 30 per cent del total de la fracció orgànica que es genera a les llars i que, per tant, la resta va a parar a l'abocador.  

El volum de residus orgànics tractats durant l'any 2019 és de 6.890 tones d'orgànica, 1.942 de les quals provinents de la recollida de residus de l'Urgell, que es barregen amb restes vegetals procedents de la poda de l'arbrat i de tasques de jardineria. Aquesta mescla, mitjançant el procés del compostatge, que produeix la descomposició de la matèria orgànica gràcies a l'activitat de microorganismes com fongs i bacteris, es transforma en un material que tothom coneix per compost, un producte que pot ser utilitzat com a adob orgànic amb valor fertilitzant per als camps, conreus i jardins (valor NPK aproximat de 2-1-1). La durada del procés pot oscil·lar entre 10 i 16 setmanes i obté un rendiment d'aproximadament el 20 per cent.

L'ús del compost en agricultura i jardineria proporciona un gran benefici mediambiental, ja que d'aquesta manera es millora la fertilitat del sòl i la qualitat dels ecosistemes i redueix l'ús de fertilitzants sintètics, més cars i amb major impacte ambiental. Igualment, separant la fracció orgànica de la resta de residus, evitem que vagin a parar al dipòsit controlat, disminuint l'emissió dels gasos d'efecte hivernacle (metà i diòxid de carboni) i la producció de lixiviats. 

Des del Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l'Urgell i des de l'àrea de medi ambient del Consell Comarcal de l'Urgell, es vol remarcar la importància que té dur a terme una bona gestió dels residus, reduint-ne la generació d'una banda, i en segon lloc, separant correctament els residus i efectuant la recollida selectiva de forma òptima. Si en la separació dels residus a les nostres llars evitem la presència de materials mal triats, disminuirà la quantitat de residus abocats al dipòsit controlat, es podrà produir un compost de més bona qualitat, s'evitarà la generació de gasos d'efecte hivernacle i lixiviats a l'abocador i la taxa de reciclatge de les altres fraccions augmentarà.

Aquest material es pot adquirir a la mateixa instal·lació, que es manté de oberta de 9 a 13 hores i de 15 a 18 hores, al preu de 5 euros la tona per a quantitats inferiors a 200 tones i a 4  euros la tona si es supera aquesta quantitat.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

8°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 40%
vent: 0km/h C

 • 24°C
  DL
 • 24°C
  DT
 • 27°C
  DC
 • 26°C
  DJ
 • 27°C
  DV

En directe

Els Informatius