dimarts, 19 gener 2021

Lo Pardal treballa per tenir digitalitzat el fons Viladot l'any del centenari del seu naixement, el 2022

Lo Pardal treballa per tenir digitalitzat el fons Viladot l'any del centenari del seu naixement, el 2022

La Fundació Privada Guillem Viladot -Lo Pardal ha arrancat l'any 2021 amb diferents projectes en els quals ja s'està treballant per tal que es concretin a mesura que l'evolució de la situació epidemiològica ho permeti. Per una part, la Diputació de Lleida, a través del Servei d'Arxius, Estudis i Informació, està treballant en el tractament documental de l'arxiu de la Fundació Privada Guillem Viladot ‘Lo Pardal', que consta d'unes 100 caixes de documents, com ara correspondència, fotografies, galerades i obra literària de l'autor, articles de premsa, tríptics i altra mena de documents. De moment, explica el director de la Fundació, Pau Minguet, s'ha acabat una primera fase, en la que s'ha fet una primera classificació del material. De cara a la segona fase, es detallarà més tot el material i es catalogarà. Minguet indica que la intenció és tenir-ho tot digitalitzat de cara a la celebració del centenari del naixement de Guillem Viladot, que tindrà lloc al 2022, ja que l'estudi de tot aquest material permetrà contextualitzar millor a l'artista i la seva obra: "I a part de sortir coses inèdites de poesia o fins i tot alguna novel·la, a nosaltres també ens ajuda molt perquè tenim moltes notes de Viladot, apunts o idees que potser no es van arribar mai a publicar en un llibre ni a desenvolupar en cap exposició però és tot un material que a nosaltres ens anirà molt bé de cara als projectes del centenari".

Pel que fa a l'activitat expositiva durant aquest 2021, Minguet destaca que l'exposició ‘Poesia Concreta. Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet, Guillem Viladot. Petite Galerie, Lleida 1971',  que ja s'ha vist a Lo Pardal i al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, viatjarà fins a la Fundació Joan Brossa de Barcelona on es preveu que es pugui inaugurar a finals del mes de febrer. En aquest cas, l'exposició s'ampliarà per a contextualitzar millor als tres artistes que van participar en aquesta exposició de poesia experimental de 1971, Joan Brossa, Iglesias del Marquet i Guillem Viladot: "I ara, a la Fundació Brossa, tenim l'oportunitat de no només explicar l'editorial Lo Pardal ben explicada, no només explicar les obres dels tres artistes de l'exposició de 1971 sinó també fer una mirada a cada un dels poetes en uns anys previs al 1971 i a uns anys posteriors, i així, tenir una mirada més transversal en l'obra i les relacions que van tenir aquestes tres personatges".

Per altra part, també s'ha treballat en la publicació del catàleg de l'exposició que mostra la relació de Viladot amb Leandre Cristòfol partint del llibre de poesia visual ‘Nou plast-poemes', que van publicar els dos el 1965 en el qual hi ha imatges d'obres de Cristòfol acompanyades per poemes visuals de Viladot. La Covid-19 ha alterat el calendari expositiu però des de la Fundació ja s'ha avançat en la publicació del catàleg: "Durant els últims mesos del 2020 vam estar enllestint una publicació que gira al voltant del que serà aquesta exposició i creiem que la setmana vinent ja anirà a impremta de forma que quan tinguem les exposicions tant a Agramunt com al Morera, ja tinguem aquesta publicació enllestida".

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

20°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 85%
vent: 10km/h O

 • 30°C
  DV
 • 32°C
  DS
 • 32°C
  DG
 • 30°C
  DL
 • 31°C
  DT

En directe

Els Informatius