diumenge, 7 març 2021

Només el 7 per cent dels carrers de l'Urgell estan dedicats a dones

Només el 7 per cent dels carrers de l'Urgell estan dedicats a dones

A l'Urgell, dels 985 carrers que conformen els municipis de la comarca, només 62 estan dedicats a personatges femenins, el que suposa que només el 7 per cent dels carrers està dedicat a dones. Enfront a aquesta dada, dir que un total de 231 carrers estan dedicats a personatges masculins. Aquestes són dades que s'extreuen de l'estudi sobre els noms de les vies i els espais públics de la comarca de l'Urgell que ha impulsat el Consell Comarcal i que ha anat a càrrec de la comunicadora Núria Bernaus. La consellera comarcal de l'àrea de la Dona, Sílvia Fernández, indica que amb aquest estudi, es vol ajudar a visualitzar el paper de les dones també, mitjançant el nomenclàtor: "Hi ha un nombre molt més elevat de noms de personatges masculins que de femenins. Creiem que aquest estudi pot ser una eina més per tal que els municipis de la comarca visualitzin el paper de la dona també amb els noms dels carrers i d'espais públics dels nostres pobles i ciutats".

Aquest estudi també destaca el fet que dels espais públics com museus, escoles o biblioteques, només 9 tenen nom de personatge femení, enfront dels 21 que tenen noms de personatges masculins. Una altra curiositat és tres quartes parts del noms de carrers de dones són per causes religioses, ja que tenen noms de mare de déus, santes o religioses, tal i com indica Bernaus. 

En el mateix estudi es proposa crear un procediment participatiu per triar els noms dels nous carrers i espais públics de forma que els noms de dona hi tinguin cabuda. El president del Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells, reivindica el fet que posant noms de dones als carrers es posa en valor la població femenina: "Al final és posar en valor coses que són nostres i que aporten aquesta mirada en femení que és la que ha faltat tant aquests últims anys".

A la vegada, al mateix estudi també es proposa un llistat de suggeriments de noms de personatges femenins que han destacat per diferents motius.

La presentació d'aquest estudi, que ha tingut lloc avui diumenge, 7 de març a La Donzell, s'ha llegit també el manifest del Dia Internacional de la Dona Treballadora, a càrrec de l'alcaldessa pedània de La Donzell, Vanesa Vaca.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

2°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 85%
vent: 10km/h O

 • 21°C
  DL
 • 19°C
  DT
 • 19°C
  DC
 • 14°C
  DJ
 • 19°C
  DV

En directe

Els Informatius