dilluns, 31 maig 2021

'Deixar de fumar, la teva altra vacuna', el lema d'aquest any del Dia Mundial Sense Tabac

'Deixar de fumar, la teva altra vacuna', el lema d'aquest any del Dia Mundial Sense Tabac

‘Deixar de fumar, la teva altra vacuna', és el lema escollit aquest any pel Dia Mundial Sense Tabac, que té lloc avui, 31 de maig. En aquesta ocasió, indica la infermera del CAP d'Agramunt, Maribel Martí, el lema mostra que lluitar contra el tabaquisme és tant important com lluitar contra la Covid-19: "La idea és reforçar que combatre el tabaquisme és tant important per la salut com lluitar contra la Covid-19, perquè el tabaquisme continua sent un repte per a la salut pública. Pensem que cada any, al mon, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac. Un de cada dos fumadors morirà per causa del tabac".

De fet, el tabaquisme és un factor de risc d'infecció per COVID-19 en joves i de mortalitat per COVID-19 en gent gran. És el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. S'estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l'exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de l'activitat que porten a terme els professionals dels serveis sanitaris.

D'acord amb els resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya, l'any 2020 continuava fumant el 24,6 per cent de la població de 15 anys i més, i el 7,7 per cent de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar. El consum de tabac és superior entre les persones menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017, i s'ha mantingut força estable a partir de 2018, de manera que el nombre de persones fumadores a Catalunya se situa al voltant de 1,5 milions.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

14°C


prob. precipitació: 0%
humitat: 80%
vent: 10km/h NE

 • 29°C
  DS
 • 27°C
  DG
 • 26°C
  DL
 • 25°C
  DT
 • 24°C
  DC

En directe

Els Informatius