divendres, 25 març 2022

Endesa reforma la xarxa elèctrica de mitjana tensió d'Agramunt per millorar el servei

Endesa reforma la xarxa elèctrica de mitjana tensió d'Agramunt per millorar el servei

Endesa ha finalitzat recentment un conjunt de treballs a la xarxa de mitjana i baixa tensió del municipi d'Agramunt. La companyia ha invertit 630.000 euros en aquestes obres que han implicat la retirada d'instal·lacions antigues, la construcció de noves instal·lacions, ampliació i reforma de centres de transformació, l'estesa de noves línies i creació de noves connexions a la xarxa per fer-la més robusta. Aquestes actuacions són fonamentals, indica la companyia, perquè Agramunt disposi d'una xarxa elèctrica preparada per als usos que tindrà en un futur no gaire llunyà.

Les obres s'han fet de manera coordinada i amb el suport de l'Ajuntament del municipi amb qui la Companyia manté reunions de manera regular. Entre elles, actualment s'està en converses estudiant diferents opcions per mirar de reforçar i ampliar la connexió a la xarxa elèctrica del polígon industrial, un objectiu que implicaria augmentar la seva connexió a la subestació del municipi proper de Mont-Roig.

Així, aquestes tasques són un pas endavant cap al futur elèctric del municipi, fet que aporta simbolisme a una de les actuacions que han estat més visibles: la retirada del que va ser el primer transformador que va portar la llum a Agramunt ubicat a l'avinguda Jaume Mestre. Aquesta instal·lació, que en el seu dia formava part d'un gran edifici, s'havia construït als anys 40 i distribuïa l'energia per tota la població d'Agramunt i rodalies. Disposava d'una petita oficina des de la qual, tant durant la jornada laboral com també quan hi havia pertorbacions atmosfèriques, s'encarregava de la gestió i manteniment un oficial zelador. Aquesta instal·lació avui ja és història i el seu entorn s'ha adequat com a zona d'aparcaments públics. En substitució seva, s'ha instal·lat un nou centre de transformació que tot i ocupar molt menys espai físic té major capacitat i consta de dos transformadors de 1000 KVA dels qual s'alimenten un total de 1.500 clients.

També ha estat vistosa la retirada de l'antic transformador i el seu edifici ubicats al carrer de la Costa de la Fassina a l'alçada del número 11. En substitució, s'hi ha instal·lat un nou centre de transformació amb un nou transformador de 1000 KVA que duplica la potència de l'anterior i a més se l'ha dotat d'un sistema de telecomandament, que permet monitoritzar l'equipament 24hores i maniobrar-lo a distància. Aquest fet possibilitat que, en cas d'eventual emergència, sigui pròpia o derivada d'agents externs, es pugui recuperar més ràpidament el servei minimitzant, així, el temps d'interrupció i l'afectació del mateix. Aquest canvi, a més, ha comportat la retirada de 350 metres de cablejat aeri i quatre pals que es trobaven a la via pública i ha requerit l'estesa de 350 metres de nou cablejat soterrani.

La instal·lació que es manté però s'ha reformat integralment és la del carrer dels Horts, que compta ara amb cabines de nova tecnologia, encapsulades, i un transformador que duplica la capacitat de l'anterior.

La reforma de la xarxa de mitjana tensió ha contemplat, també, la creació de noves interconnexions entre les línies, el que es coneix com un augment del mallat a la xarxa. Aquest transformador del carrer dels Horts, juntament amb el de l'avinguda Jaume Mestre, es troben ara interconnectats gràcies a la creació d'una anella elèctrica. Així, en cas d'indisposició o eventual avaria en alguna de les línies, els usuaris rebrien el subministrament elèctric a través d'una línia alternativa. Aquesta doble alimentació, en aquest cas en concret, beneficia equipaments rellevants del municipi com la residència de gent gran, l'institut, l'Ajuntament i tot el casc antic.

Sense deixar de banda les tasques habituals de manteniment i millora de la seva infraestructura, Endesa està realitzant, en els últims anys, una inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar-la dels darrers avenços tecnològics i automatitzar les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smartgrids. I és que, per assolir els ambiciosos objectius climàtics de reducció d'emissions a l'atmosfera definits a l'Acord de París, juntament amb una implementació massiva d'energies d'origen renovable en el camp de la generació elèctrica, és fonamental la descarbonització del consum d'energia, o, dit d'una altra manera, estendre l'electrificació del consum. Estem parlant d'instal·lacions de plaques d'autoconsum, d'extensió de l'ús del vehicle elèctric o implantació de sistemes de domòtica a la llar per augmentar i garantir un ús més eficient de l'energia. Són aquests alguns exemples d'electrificació amb el què es calcula que les emissions de gasos d'efecte hivernacle per llar es podrien reduir fins a un 80 per cent. En aquest nou context, les xarxes de distribució elèctrica tindran un paper encara més rellevant i hauran de garantir, no només un subministrament fiable i segur, sinó que hauran de ser capaces de fer-ho de manera flexible i digital. Seran, en definitiva, una peça central en el sistema energètic de les ciutats i municipis lliures d'emissions que aspirem a ser.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

3°C

molt ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 100%
vent: 0km/h C

 • 12°C
  DC
 • 11°C
  DJ
 • 10°C
  DV
 • 8°C
  DS
 • 7°C
  DG

En directe

Els Informatius