dijous, 12 maig 2022

Josep Minguell inaugura a Tàrrega un dels majors conjunts de pintura mural al fresc del món

Josep Minguell inaugura a Tàrrega un dels majors conjunts de pintura mural al fresc del món

El pintor Josep Minguell presentarà, aquest proper dissabte, el conjunt de pintures murals al fresc de 1.014 m2 emplaçat a l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega i que Minguell va començar a pintar l'any 2006. La inauguració oficial es farà en motiu del dia de la Mare de Déu de l'Alba. Coincideix que el temple on estan emplaçades les pintures, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), celebra enguany el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra. El conjunt pictòric, indica Minguell, s'integra en les proporcions de l'arquitectura barroca de l'església: "Els diversos murs, les voltes de la nau central, el presbiteri, el creuer i les voltes de creuer les veureu totes plenes de color. Dels colors mats, intensos i terrossos de la pintura al fresc".

A l'esquerra del creuer se situa el conjunt mural Resurrectio, on s'hi mostra el relat de la resurrecció de Crist. El cantó dret l'ocupa el conjunt mural Nativitas, amb el naixement de Jesús. A les voltes s'hi representen la creació del món; el relat de Caín i Abel i el de l'arca de Noè; Abraham, Sara, Isaac i l'escala de Jacob; i Moisès en el pas del mar Roig, l'arbre de Jessè i el sol de Zacaries. Finalment, el presbiteri és l'última part que culmina el conjunt: "Finalment, el presbiteri, que és el que s'inaugurarà ara, reflecteix la llum de l'alba. És un tema més de paisatge, de sensacions. Aquest primer esclat de llum del matí, la primera senyal de l'inici del dia"

Minguell és un dels pocs artistes contemporanis que practiquen aquesta tècnica pictòrica mil·lenària i s'ha convertit en un dels seus màxims exponents internacionals. És fill i net de pintors al fresc. De fet, a Santa Maria de l'Alba hi ha diversos conjunts que va pintar el pare de Josep Minguell, Jaume Minguell, entre els anys 1959 i 1967. La singularitat del conjunt mural d'aquest temple barroc, tant per les seves dimensions com per tractar-se de pintura contemporània que utilitza una tècnica mil·lenària, serà recollida en un documental audiovisual que es troba actualment en producció.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

24°C

poc ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 25%
vent: 15km/h NE

 • 38°C
  DS
 • 39°C
  DG
 • 33°C
  DL
 • 25°C
  DT
 • 25°C
  DC

En directe

Els Informatius