dissabte, 11 juny 2022

El Pilar d'Almenara inicia una nova etapa

El Pilar d'Almenara inicia una nova etapa

L'Ajuntament d'Agramunt ha formalitzat, aquest matí, el conveni de cessió del Pilar d'Almenara i de la capella de Sant Vicenç, ubicats a la partida de Mas de Muntada, a la Serra de Bellmunt-Almenara. L'actual propietari, Josep Ball i Papiol, ha fet la cessió per un període de 50 anys. L'objectiu és que sigui el municipi d'Agramunt qui preservi, protegeixi, conservi i difongui  turísticament aquest monument històric artístic nacional, declarat bé d'interès nacional l'any 1947, i que forma part del patrimoni arquitectònic, cultural i artístic d'Agramunt i de Catalunya.

L'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernández, indicava que aquest conveni suposa el principi de grans coses, ja que el conveni permetrà inscriure la finca com a propietat del consistori per tal que hi pugui fer les actuacions que es considerin necessàries. Entre elles, descobrir el passat arqueològic de la finca: "Serà el principi de grans coses perquè el Pilar, a part de ser un referent, un símbol i una icona de la plana de Lleida i dels agramuntins, a més a més, allà hi ha molt potencial. Tot i que s'han anat fent diferents accions per part de la propietat, l'Ajuntament d'Agramunt i el Departament de Cultura per tal de conservar el Pilar, ara es podran fer diferents accions per recuperar el que hi ha allà, com per exemple excavacions arqueològiques. Hi ha restes del Castell d'Almenara i també de la Guerra Civil".

La primera acció que es durà a terme serà arreglar els accessos al pilar, una actuació que començarà aquest proper dilluns. Per la seva part, l'actual propietari, Josep Ball Papiol, indica que la família està molt contenta perquè aquesta cessió servirà per continuar fent que el pilar d'Almenara sigui de la gent d'Agramunt: "Estic molt contens perquè d'aquesta manera, una cosa que veig que la gent s'ho ha fet seva, nosaltres també hi col·laborem i aportem un valor al poble que s'ha de conservar per futures generacions". 

En el cas de Josep Ball Papiol, és la 24a generació de la família propietària del pilar, que tot i que ha canviat els cognoms, sempre s'ha transmès per herència.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

3°C

molt ennuvolat
prob. precipitació: 0%
humitat: 100%
vent: 0km/h C

 • 12°C
  DC
 • 11°C
  DJ
 • 10°C
  DV
 • 8°C
  DS
 • 7°C
  DG

En directe

Els Informatius