divendres, 1 de juliol 2022

Montgai presenta l'exposició 'Lo Vímet de Montgai' a l'Espai La Fassina

Montgai presenta l'exposició 'Lo Vímet de Montgai' a l'Espai La Fassina

Aquest dissabte 2 de juliol, es farà una presentació de Lo Vímet de Montgai a l'espai La Fassina, als habitants de la població i altres persones interessades en la recuperació d'aquest ofici, on es podran veure imatges de l'època i també escoltar les persones que van treball als anys quaranta i cinquanta en les plantacions de vimeteres.

El vímet és un material utilitzat des de temps primitius, que es treballa des de sempre. Va tenir molta importància a Europa sobretot a principi del segle XX, final que nous materials (plàstic) van fer la seua aparició substituint al vímet als diferents recipients i altres elements del camp i  de la llar.

L'ofici del vímet va ser un dels principals motors econòmics de Montgai i altres poblacions de la Plana de Lleida durant tot el segle XIX i la primera meitat del segle XX. A Montgai es produïa tot el procés de producció: des de les plantacions de vimeteres al voltant del nucli urbà, passant per la recol·lecció en ple hivern, fins al tractament de les fibres i la preparació del vímet per utilitzar-lo. S'exportava per tota Catalunya per teixir-lo, als grans tallers de les ciutats i fins i tot més enllà del país, ja fos en camions, trens o vaixells.

L'Ajuntament de Montgai ha iniciat un procés de recuperació del vímet autòcton que es conreava a la zona i per això aquest mes de gener ja fa fer unes plantacions de vimeteres al Parc de la Salut per recordar aquesta tradició vimetera i donar-la a conèixer a les noves generacions i evitar que es perdi aquest ofici artesanal.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

3°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 100%
vent: 0km/h C

 • 8°C
  DC.
 • 8°C
  DJ.
 • 8°C
  DV.
 • 11°C
  DS.
 • 9°C
  DG.

En directe

Els Informatius