dilluns, 4 juliol 2022

Solé demana extremar les precaucions al medi natural davant les condicions extremes de la campanya forestal

Solé demana extremar les precaucions al medi natural davant les condicions extremes de la campanya forestal

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha tornat a demanar la màxima responsabilitat i conscienciació individual i col·lectiva de la ciutadania al medi natural davant les condicions extremes en què transcorre la campanya forestal d'enguany.

Solé ha fet aquest reclam a les portes d'un nou augment de temperatures, amb previsions de vent calent del sud i possibilitat de tempestes seques amb llamps en alguns indrets, que tindria entre els avui dilluns i dimarts el seu punt àlgid i que convertiria la Noguera, la Segarra, l'Urgell, el Solsonès i el Bages en les zones amb major risc d'incendi.

A banda de les condicions climatològiques de dates concretes, el delegat ha argumentat la crida a la responsabilitat de tothom en el fet que els efectes del canvi climàtic, tal i com venen detectant darrerament els cossos operatius en la lluita contra els incendis forestals, estan provocant una propagació més ràpida i virulenta dels focs i una major confluència de la seva simultaneïtat al territori, un fet que obliga a repartir els mitjans humans i materials, genera més risc de represes de foc i, en fi, retarda l'extinció.

Solé va fer aquestes declaracions en acabar la primera de les reunions setmanals de coordinació operativa que els Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil tenen previst fer durant la campanya forestal per analitzar les successives previsions meteorològiques i planificar les corresponents accions i distribució de recursos.

En la sessió de treball es va fer un repàs dels reforços humans i materials que els departaments d'Interior i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han implementat per a la campanya forestal. El cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, va explicar que en aquest àmbit s'ha contractat una seixantena de persones per donar suport en les intervencions en els focs forestals, s'ha planificat un increment del nombre de guàrdies dels bombers funcionaris i s'ha ampliat la presència de reguarda 13 dels 22 parcs de bombers voluntaris, de manera que cada dia hi ha una cinquantena de bombers voluntaris reforçant el dispositiu. Per altra banda, de la quarantena de mitjans aeris disponibles a Catalunya (inclosos els contractats per a la campanya forestal), cinc tenen la base a la Regió d'Emergències de Lleida: un helicòpter de comandament a Lleida, un helicòpter bombarder a Balaguer i a Tremp i dos avions de vigilància i atac a l'aeroport d'Alguaire.

Per la seva banda, el cap de l'Àrea Regional de Lleida dels Agents Rurals, Llorenç Ricou, ha subratllat la importància que els pagesos llaurin franges de d'autoprotecció al voltant de masies, instal·lacions agràries, granges i pobles de les zones amb risc d'incendis forestals.


 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

10°C


prob. precipitació: 100%
humitat: 90%
vent: 5km/h NE

 • 13°C
  DV
 • 10°C
  DS
 • 6°C
  DG
 • 7°C
  DL
 • 10°C
  DT

En directe

Els Informatius