dimarts, 26 juliol 2022

Justícia recupera les restes d'un soldat republicà al glacis del Pilar d'Almenara

Justícia recupera les restes d'un soldat republicà al glacis del Pilar d'Almenara

La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia ha recuperat les restes òssies d'un individu no identificat en un treball arqueològic fet al glacis del Pilar d'Almenara. La troballa s'ha fet durant una excavació promoguda per l'Ajuntament d'Agramunt en motiu de les obres d'arranjament dels accessos al Pilar, que estan tenint lloc durant aquestes setmanes. Concretament, en aquest jaciment de període medieval s'ha trobat les restes d'un soldat republicà de la Guerra Civil enterrades en una fossa al peu de la torre.

La troballa ha estat una gran sorpresa per als arqueòlegs que hi treballaven, ja que no es tenia constància de la presència de possibles restes enterrades en aquesta àrea, i menys encara al costat de la torre medieval. La informació d'aquesta excavació se sumarà a la de les set fosses que hi ha documentades al terme municipal d'Agramunt en el mapa de fosses de Catalunya.

Les restes localitzades corresponen a un individu masculí adult que, d'acord amb els materials que es van trobar associats a l'enterrament, pertanyia a la infanteria republicana i podria estar relacionat amb un búnquer defensiu proper. Tot i això, ara per ara, és desconeixen les causes de la seva mort o la seva identitat.

Amb l'extracció d'una mostra de teixit ossi s'espera obtenir el perfil genètic d'aquest individu, per a poder-lo encreuar amb els perfils genètics dels familiars de què disposa el Programa d'identificació genètica, centralitzat pel laboratori de genètica de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. Amb caràcter previ, els familiars interessats a fer-se una prova genètica han d'estar inscrits en el Cens de persones desaparegudes.

L'objectiu final, en tots els casos, és identificar i retornar les restes a la família. En cas que no fos possible determinar-ne la identitat, les restes serien inhumades al cementiri del municipi on van ser trobades.

Agramunt va ser un espai d'immediata rereguarda republicana del front del Segre durant la Guerra Civil, que es va mantenir estable entre l'abril i el desembre de 1938. En aquest entorn hi ha documentades fosses originades per l'existència de punts sanitaris, com a Montclar i Mafet, i també hi va haver enfrontaments a partir de l'ofensiva franquista sobre Catalunya, iniciada el 23 de desembre de 1938.

Durant la Guerra Civil de 1936-1939, l'exèrcit republicà va construir un búnquer a la Serra de Bellmunt-Almenara i unes trinxeres per defensar l'entrada a la població d'Agramunt i els accessos cap a la Segarra.

Aquesta intervenció arqueològica és una mostra de les intervencions sobrevingudes en fosses que la Direcció General de Memòria Democràtica fa habitualment, a banda de les actuacions programades al Pla de fosses. Només aquest 2022 se n'han dut a terme set, la majoria de les quals iniciades com a recollides de restes en superfície que han culminat en l'obertura d'una fossa.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

30°C

cel serè
prob. precipitació: 0%
humitat: 70%
vent: 10km/h S

 • 39°C
  DT
 • 38°C
  DC
 • 36°C
  DJ
 • 38°C
  DV
 • 40°C
  DS

En directe

Els Informatius