dilluns, 28 de novembre 2022

Agramunt rebaixa i amplia la llera del riu Sió al seu pas sota el Pont de Ferro

Agramunt rebaixa i amplia la llera del riu Sió al seu pas sota el Pont de Ferro

El Riu Sió i el Pont de Ferro ja estan separats per uns dos metres de distància, fet que provocarà que l'aigua del riu Sió tingui més espai per poder circular en cas d'una possible rubinada. Aquest és l'objectiu de l'actuació que s'ha fet en aquest tram del riu i que s'ha presentat aquesta tarda. L'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernández, explica que aquesta actuació millorarà el risc d'indundabilitat enfront a possibles rubinades: "El que s'ha fet aquí és rebaixar considerablement el llit del riu Sió i eixamplar-lo per tal que, quan vinguin possibles rubinades, en aquest indret el riu dreni millor".

Així doncs, concretament s'han rebaixat totes les terres de l'entorn del Pont de Ferro amb gairebé un metre de fondària de sedimentats que s'han anat acumulant amb el temps a la  base del pont. D'aquesta manera, s'ha deixat al descobert més part de les columnes que sostenen el pont de ferro i que han permès ampliar el llit del riu. A més, a partir d'ara l'alçada lliure sota el pont és de 2,00m més de com era fins ara (1'70m). El moviment de terres també ha permès, en una de les zones rebaixades, i a una cota més alta, fer-hi passar un camí que permet el trànsit de persones i bicicletes.

Pel que fa a l'obra civil, amb les obres s'ha fet una canalització del llit central del riu aplicant una protecció d'un aplacat d'escullera consolidat en profunditat amb formigó per tal de garantir la seva estabilitat davant de crescudes d'aigua. També s'ha enderrocat la passarel·la de formigó existent i s'ha construït un gual amb formigó armat ratllat a la cota de rasant del riu per evitar efectes presa o de retenció dels cabals.

Pel que fa al clavegueram de tota aquesta zona s'ha procedit a fer un desviament i reposició dels col·lectors de clavegueram existents que amb el rebaix de terres haguessin quedat sobre la cota del terreny i s'ha construït una arqueta amb un  sobreeixidor abans de la connexió a l'estació de bombament que porta les aigües residuals a la potabilitzadora.

El cost total de les actuacions de millora i reducció del risc d'inundabilitat al riu Sió, sota el Canal d'Urgell, és de 278.231'74 euros, dels quals l'Ajuntament d'Agramunt ha rebut un ajut de 186.254'08 euros (75 per cent del cost total) de l'Agència Catalana de l'Aigua, i 6.565'94 euros les obres i 3.726 euros per la direcció d'obra, de la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell. 

Foto: Visita institucional a les obres a l'altura del Pont de Ferro d'Agramunt.   

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

5°C


prob. precipitació: 85%
humitat: 95%
vent: 30km/h E

 • 11°C
  DC.
 • 10°C
  DJ.
 • 10°C
  DV.
 • 11°C
  DS.
 • 12°C
  DG.

En directe

Els Informatius