divendres, 17 de març 2023

Desarticulat un grup criminal especialitzat en els cultius interiors de marihuana que operaven des de diverses comarques de la demarcació de Lleida

Desarticulat un grup criminal especialitzat en els cultius interiors de marihuana que operaven des de diverses comarques de la demarcació de Lleida

La Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Ponent i de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Lleida han desarticulat un grup criminal que regentava una xarxa de naus industrials i locals destinats al cultiu interior de marihuana, ubicats comarques de la demarcació de Lleida. La investigació s'ha saldat amb la detenció de 20 persones a les quals s'investiga pels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i per defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va posar en marxa l'any passat després que els Mossos detectessin la implantació d'un grup criminal molt actiu establert a la demarcació de Lleida que traficava amb marihuana. Les indagacions policials han posat de relleu l'activitat del grup, amb una estructura consolidada jeràrquica molt ben definida, que operava des de diverses comarques lleidatanes i que gestionava plantacions interiors de marihuana, establertes en naus industrials, locals i domicilis.

Al capdamunt de l'organització hi havia els dos líders, encarregats del disseny de l'estructura criminal, que l'haurien posat en funcionament amb la col·laboració directa de dos homes que actuaven com a facilitadors, tant de vehicles com de naus industrials com de domicilis. També els assortien de la documentació necessària per donar aparença de legalitat de l'activitat de l'organització. Els líders del grup havien fet una feina prospectiva prèvia a la posada en marxa de les plantacions amb un grow shop amb acords en les condicions de compravenda de materials que, més tard, haurien de ser recollits i transportats a les plantacions.

Al següent escalafó del grup hi havia dos integrants més amb el rol d'estructuristes o constructors. El seu és un paper itinerant pel conjunt de les plantacions, a les quals nodrien de materials per adequar cada local o nau a les necessitats de les instal·lacions. La investigació també els situa en la funció d'empaquetadors dels cabdells secs, ja destinats a la venda. En aquest mateix nivell caldria situar l'electricista de la banda que, juntament amb el seu fill, s'encarregaven del disseny i posada en funcionament de tot l'apartat tècnic i logístic pel que fa a la part elèctrica de la instal·lació. Com passa sempre en aquesta mena d'activitat il·lícita l'electricitat s'obtenia de manera fraudulenta, donat els alts costos i consums que generen les plantacions interiors de marihuana.

Finalment hi havia el nivell dels cultivadors, persones vingudes de països de l'Est a preu convingut prèviament per treballar en règim de tancament absolut durant els tres o quatre mesos que dura la fase de producció. La investigació ha acreditat fins a deu cultivadors repartits en vuit plantacions actives de marihuana on residien de manera permanent.

Cal destacar una circumstància de la investigació, relacionada amb la finalitat de l'organització criminal investigada: les plantacions eres de menys plantes de les habituals, en cap cas superiors a les 500. Aquesta realitat respon al fet que en cas d'una eventual intervenció policial, es redueixin les pèrdues econòmiques sofertes pel grup.

El 28 de febrer es va dur a terme un dispositiu policial amb quinze entrades i escorcoll en naus industrials, locals i domicilis a les poblacions de Lleida, Bellvís (els Arcs), Tàrrega, Verdú, Guimerà, Artesa de Lleida, Torregrossa i Alfarràs, onze de les quals destinades al cultiu i quatre en domicilis. Es van intervenir prop de 4.000 plantes en total en diferents estadis de creixement i floració repartides en deu de les onze naus i domicilis investigats. En un dels quatre domicilis que s'usaven com a residència s'hi van localitzar un total de 12 quilos secs de marihuana preparats per a la distribució en bosses precintades d'un quilogram cadascuna i 1.530 euros en efectiu. Durant el dispositiu policial es van detenir 20 persones tot i que el nombre total d'investigats ascendeix a 33.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 2 de març i el jutge va decretar presó per a set dels detinguts i llibertat amb càrrecs per a la resta.

 

Comparteix-ho:
Categories:

Comentaris

El temps

Agramunt

8°C


prob. precipitació: 0%
humitat: 60%
vent: 0km/h C

 • 26°C
  DV.
 • 23°C
  DS.
 • 20°C
  DG.
 • 23°C
  DL.
 • 23°C
  DT.

En directe

Els Informatius